The Wife

Dinsdag 11 juni, 20.00 uur

Björn Runge, GB, VS, Zweden 2017, 100 min., Drama

Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, wil het cliché. Maar waarom zou zij niet voorop mogen staan? Die vraag staat centraal in het sterke huwelijksdrama The Wife met een uitmuntende Glenn Close.

‘Zonder deze vrouw ben ik niets’, zegt Joe Castleman (Jonathan Pryce) in het begin van The Wife, knikkend naar zijn echtgenote Joan (Glenn Close). Het is 1992 en Joe heeft zojuist te horen gekregen dat hij dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur ontvangt. Familie en vrienden worden opgetrommeld om het nieuws persoonlijk te vertellen. Dat ogenschijnlijk plichtmatige zinnetje over zijn vrouw zal later in The Wife met terugwerkende kracht aan betekenis winnen.
Hoewel je het aan de hand van de titel of de eerste scènes zou kunnen denken, is The Wife geen rechttoe-rechtaan lofzang op de sterke en inspirerende vrouw achter de mannelijke kunstenaar. De film gaat niet alleen over een hang naar roem en erkenning, maar ook over opoffering en façaden in een kunstenaarsleven, en over een tijd waarin schrijvende vrouwen per definitie niet konden wedijveren met hun mannelijke collega’s. Via flasbacks zien we hoe zich tussen twee geliefden een patroon vormt dat snel inslijt en hoe jaloezie, bitterheid en schuld langzaamaan de overhand nemen. In het heden wordt Joe’s tragiek steeds meer benadrukt, terwijl Joan langzaam uit haar schulp kruipt.
 
The Wife, het regiedebuut van Bjön Ringe naar het gelijknamige boek van Meg Wolitzer, is subtiel en overtuigt. Met uitmuntend spel heerst Close over haar personage en dist op een cruciaal moment een complex arsenaal aan gevoelens op, enkel met haar ogen.