The Favourite

Dinsdag 24 september, 20:00 uur

Yorgos Lanthimos, GB , Ierland, VS, 2018, 120 min., Biografie/Historisch drama/Komedie

In het heerlijke vileine kostuumdrama The Favourite breekt regisseur Yorgos Lanthimos met diverse wetten van het genre.

De film speelt zich af aan het achttiende-eeuwse Britse hof. Koningin Anne, die regeerde tussen 1702 en 1714, had twee hofdames (Sarah Churchill en Abigail Masham), die beide streden om de gunsten van de koningin. Wie wordt haar favoriet? Beide dames strijden een machtsstrijd die steeds perverser uitpakt en waarin geen enkel middel geschuwd wordt. De seksualiteit van Anne speelt een cruciale rol in de plot. Als Abigail erachter komt dat Sarah een seksuele relatie heeft met Anne gebruikt zij dit geheim om zelf in het gevlei te komen van Anne. Wat onschuldig begint, met een Abigail die een kruidenmengsel maakt om Anne’s jicht te verlichten, ontaardt in seksuele manipulatie en geweld.

Olivia Colman speelt de met een zwakke gezondheid kampende Anne voortreffelijk, en weet haar plotselinge uitbarstingen als ook haar eenzaamheid perfect te treffen. Ze pruilt, barst uit in irrationele woede, of huilt geluidloos. Ook Rachel Weisz en Emma Stone acteren voortreffelijk als de twee aan elkaar gewaagde hofdames. Dat hun machtsspelletjes verregaande consequenties hebben voor het Britse rijk komt niet in hen op. Waar zien we dat tegenwoordig ook al weer vaker?

Recensenten waren het snel met elkaar eens: dit is één van de beste films van 2019. De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (45), altijd goed voor prikkelende, ontregelende films, wilde altijd al graag een kostuumfilm maken. Dat hij vervolgens een subversieve, heerlijk vileine variant vol humor maakt, is in zijn geval niet meer dan logisch.

Bestel online kaarten voor deze film.