Programma

Programmaoverzicht

Maria By Callas – Portret van een diva
Jij Bent Mijn Vriend – Hartverwarmende documentaire over vrienden maken in Nederland
Weg Van Jou – Romantische komedie over liefde in Zeeland
A Casa Tutti Bene – Verhaal van een onvrijwillige familiereünie
Filmstars Don’t Die in Liverpool – Romantisch drama over een hedendaagse liefde
Grace Jones: Bloodlight And Bami – Groter dan het leven
Kedi – Portret van katten in een mensenwereld
Visages Villages – Een Franse roadmovie
So Help Me God – Praktijk van een Brusselse onderzoeksrechter

En gedurende de gehele dag kunt u genieten van optredens van The Swinging Dutchmen.

Uitgebreidere informatie over de films en documentaires vindt u hieronder.


Grote zaal

Maria By Callas (11.00 uur)

Intiem portret van de beroemdste sopraan uit de twintigste eeuw aan de hand van niet eerder vertoonde video’s en foto’s.
Achter de diva ging een gevoelige ziel met een roerig leven schuil, wat zich uitte in innig doorleefde zang die door merg en been ging. De documentaire toont veertig jaar na haar dood persoonlijke Super 8-films, eigen liveopnames, intieme brieven en zeldzame
archiefbeelden waarin Maria Callas voor het eerst in kleur achter de schermen te zien is. Naast Callas zijn ook Aristoteles Onassis, Marilyn Monroe, Alain Delon, Yves Saint Laurent, J.F. Kennedy, Luchino Visconti, Winston Churchill, Grace Kelly en Liz Taylor te zien in de film.

Tom Volf, Frankrijk, 2017, 113 min., documentaire


Jij Bent Mijn Vriend (13.45 uur)

De zesjarige Branche uit Macedonië gaat voor het eerst naar school. Hij komt in de klas bij juf Kiet die we kennen uit de documentaire De Kinderen Van Juf Kiet.
Branche komt terecht in een klas voor migrantenkinderen in Nederland. De eerste dag is een drama voor Branche. Hij verstaat de juf en de andere kinderen niet. Hoe maak je dan vrienden? Daarover gaat deze observerende documentaire die voortborduurt op De Kinderen Van Juf Kiet (2016) en opnieuw op ooghoogte van de kinderen is gedraaid. De juf is nu meer op de achtergrond aanwezig; de kinderen staan centraal en Branche in het bijzonder. Dat levert weer mooie observaties op, met de maan als constante in een snel veranderende omgeving. We blijven Branche volgen en zien hem groeien in zijn zelfvertrouwen, mede doordat hij snel vriendjes maakt.
Jij Bent Mijn Vriend is een hartverwarmende documentaire, waar wij volwassenen ook het een en ander van kunnen leren. Kijk naar de mens en niet naar de achtergrond.

Petra Lataster en Peter Lataster, Ned. 2018, 77 minuten, documentaire


Weg Van Jou (14.30 uur)

‘Met afstand de beste Nederlandse romcom van de afgelopen jaren’ (VPRO).
Dertiger Evi (Katja Herbers) werkt bij een groot bouwbedrijf in Rotterdam en droomt ervan te worden uitgezonden naar Rio de Janeiro. Tot haar grote schrik wordt ze echter op een project in Zeeuws-Vlaanderen gezet. Een knappe lokale schipper verandert vervolgens
haar blik op het leven (en de liefde). Romantische komedie, die dankzij een uitmuntend script en voortreffelijk spel van de gehele cast (in het bijzonder hoofdrolspeler Katja Herbers) anderhalf uur lang weet te vermaken, charmeren én zelfs te ontroeren.

Jelle de Jonge, Nederland, 2017, 98 min., Romantiek, Komedie


Engelenbak

A Casa Tutti Bene (11.00 uur)

Een gezellige familiereünie ontaardt in een chaotisch samenzijn als de familieleden noodgedwongen twee dagen en nachten met elkaar moeten doorbrengen.
Albo en Pietro vieren met hun talrijke familie hun 50-jarig huwelijk op het zonovergoten eiland Ischia. Als de boot vanwege sterke wind niet meer afvaart, moet de grote familie noodgedwongen twee dagen en nachten met elkaar doorbrengen en komt alle oud zeer en
andere spanningen naar boven. A Casa Tutti Bene is niet alleen kommer en kwel. Want de liefde laat zich niet beteugelen, waardoor het een fi jne mix wordt van een lach en een traan. Een heerlijke film waarin al die Italiaanse eigenaardigheden onder de zon samenkomen.

Gabriele Muccino, Italië, 2018, 112 min., komedie


Film Stars Don’t Die in Liverpool (13.30 uur)

Romantisch drama gebaseerd op de herinneringen van de Brit Peter Turner aan de korte maar hevige relatie die hij eind jaren zeventig had met de veel oudere Amerikaanse filmster Gloria Grahame.
Peter Turner is een jonge acteur die per toeval een kamer huurt in hetzelfde gebouw als Gloria Grahame wanneer zij in Engeland is om een rol te spelen op het toneel. Zij is vele jaren ouder dan hij, maar toch slaat de vlam al snel over tussen de twee. Ze beginnen een hartstochtelijke relatie.
Film Stars Don’t Die in Liverpool gaat over het leven van Gloria Grahame, jaren nadat ze Hollywood noodgedwongen de rug toekeerde. Heel eventjes was Grahame een van de bekendste gezichten van Hollywood. Vooral in film noirs kwam haar talent tot zijn recht. Zo speelde ze met Humphrey Bogart in de geweldige film In a Lonely Place. Toch raakte ze uit beeld.
Soepele verfilming van Turners gelijknamige boek met sterke hoofdrollen van Bening en Bell, die duidelijk chemie hebben. Grahame zelf is aan het eind van de film ook nog te zien, in een hilarisch archieffilmpje waarin ze de Oscar komt ophalen voor haar bijrol in The Bad and the Beautiful (1952).

Paul McGuigan, VK 2017, met Annette Bening , Jamie Bell, Julie Walters e.a., 105 minuten, romantisch drama


Grace Jones: Bloodlight And Bami

Groter dan het leven, wild, uitdagend en androgyn, maar ook model, popicoon en actrice – Grace Jones is het allemaal.
Met Pull Up To The Bumper en Slave To The Rhythm sloeg Grace Jones in de jaren tachtig een brug tussen disco en new wave. De film neemt ons mee naar Jamaica waar we kennismaken met haar familie en de achtergrond van haar traumatische jeugd. We zien haar in Parijs op een fotoshoot met de beroemde fotograaf (en toenmalige partner en vader van haar zoon) Jean- Paul Goude en tijdens een spectaculair optreden in 2016 in Dublin waar ze iconische hits vertolkt. Deze film vlecht het publieke en privé leven van Grace Jones samen in een uniek portret dat alle facetten van haar leven toont: de zigeuner, de artiest en feestende hedonist, de warme en grappige vrouw en moeder met het felle en
vasthoudende zakentalent. Dit is een Grace zoals we haar nog niet kenden.

Sophie Fiennes, GB, Ierland, 2017, 115 min., documentaire


Zaal 7

Kedi (11.00 uur)

Kedi (Turks voor kat) laat een vrolijk, lief beeld zien van de ontelbare straatkatten van Istanbul en de mensen die met liefde voor hen zorgen.
In realiteit van alledag worden de meeste zwerfkatten in Istanbul genegeerd, weggejaagd, opgejaagd. Veel mensen hebben een hekel aan de beesten. Daar zie je niets van terug in het romantische Kedi. Iedereen die aan het woord komt houdt van katten of plaatst ze zelfs op een voetstuk. De mensen geven eten aan de katten, geven ze namen, aaien ze en geven ze soms zelfs tijdelijk onderdak. Anderen noemen de dieren een geschenk van God, zoals de man die elke dag een nest jonge, verlaten poesjes in de haven eten komt geven en aaien. Hij vertelt over hoe hij ooit failliet was gegaan en op een dag geen geld meer had om te eten. Net op dat moment komt er een kat langs met een portemonnee in zijn bek, die het beestje voor de voeten van de man deponeert. Het maakt van Kedi een feelgood-documentaire die de zwerfkatten in Istanboel portretteert als spiegel van de menselijke ziel in een verstedelijkte wereld.Maar of de zwerfkatten het in Istanbul het nou echt beter hebben dan de mensen valt te betwijfelen, ondanks het rooskleurige beeld dat het lieve Kedi schetst.

Ceyda Tourin, Turkije/VS 2016, 79 minuten, documentaire


Visages Villages (13.30 uur)

In een avontuurlijke docu-roadmovie door Frankrijk, die eindigt op de stoep bij Godard, brengen de makers verleden en heden samen met hun portretten in de openlucht als een ode aan de fotografie, het toeval en het kunstzinnige oog.
Agnès Varda is bekend van meesterlijke drama’s zoals Cléo de 5 à 7 (1962) en Sans Toit ni Loi (waar ze in 1985 de Gouden Leeuw voor won in Venetië), en mooie documentaires zoals Les Glaneurs et la Glaneuse (2000). Voor Visages Villages won ze opnieuw een prijs: het Gouden Oog voor de beste documentaire op het Cannes filmfestival.
De opzet van deze nieuwste film is heel simpel: samen met de vijfenvijftig jaar jongere fotograaf JR reist Varda door het platteland van Frankrijk om de lokale gemeenschap te ontmoeten en portretten te fotograferen, die vervolgens ter plekke worden uitvergroot en op muren of andere plekken worden geplakt. Dit gegeven blijkt een simpele en tegelijk effectieve manier om de kracht van beelden naar voren te laten komen.
De jonge fotograaf en oude filmmaakster verschillen enorm van elkaar, maar delen een liefde voor mensen en visuele kunst. Van een simpel portret van een jongedame op de muur naast haar werk tot een portret op de voorgevel van een huis van de oude bewoonster tot portretten van medewerkers van een groot transportbedrijf op containers. De geportretteerden reageren allemaal verschillend, wat zowel grappige als ontroerende en soms verrassende scènes oplevert.

Agnès Varda en JR, Fr. 2017, 90 minuten, documentaire roadmovie


So Help Me God (14.30 uur)

Geen uitleg, geen vragen, geen balkjes of verhullende cameravoering: van de documentaire van Hinant en Libon over het Brusselse rechtsysteem gaat veel kracht uit. In het ongefilterde So Help Me God zien we wat we in andere documentaires zelden of nooit zien.
Ster van deze wonderlijke documentaire is de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, die door de makers over een periode van drie jaar gevolgd werd. Het regisseursduo volgde de extravagante onderzoeksrechter Gruwez, die de camera vrij toeliet in haar dagelijkse praktijk. Ook tijdens de meest bizarre en gruwelijke gesprekken met de verdachten of betrokkenen, die ze ontvangt op haar kantoortje. Agressieve (ex-)echtgenoten, overvallers, een vrouw die haar kind doodstak om satan uit te drijven: Gruwez spreekt ze toe met parmant verpakte autoriteit, als een schooljuf. Dezelfde toon waarop ze spreekt tot haar oude deux-chevaux, tuffend door het chaotische Brusselse stadscentrum, of tegen de tamme rat die graag onder de trui van de rechter kriebelt. Politiek allesbehalve correct, maar juist daarom spannend en soms ook zwart komisch.

Yves Hinant, Jean Libon, Fr./B 2017, 92 min, documentaire