Lean On Pete ****

Dinsdag 4 december 2018, 20:00 uur

Andrew Haigh, VK 2017, 121 min., intiem drama

Charley Thompson is een 15-jarige jongen zonder enige stabiliteit in zijn leven. Hij wil een huis, eten op tafel en een middelbare school waar hij langer dan een half jaar kan blijven. Maar als zoon van een alleenstaande vader die werkt in magazijnen is het vinden van een zekere stabiliteit moeilijk. Hopende op een nieuwe start verhuizen ze naar Portland waar Charley een baantje vindt voor de zomer. Daar wordt hij beste vrienden met een falend renpaard genaamd Lean on Pete.
Voor zijn derde speelfilm toog de Britse regisseur naar Amerika, waar hij het verhaal vertelt van de 15-jarige Charley. Dit kind van een afwezige moeder en onbekwame vader hecht zich op de nabijgelegen racebaan – tegen alle waarschuwingen in – aan een oud racepaard dat op het punt staat om afgemaakt te worden.
Lean on Pete schetst een prachtig beeld van het contemporaine Amerika en van de onderklasse die de laatste tijd ook al in films als American Honey en The Florida Project werd verbeeld. Waarom Charley zo veel genegenheid voelt voor het oude paard, laat zich eenvoudig duiden. Ze zijn allebei alleen en ze worden allebei gezien als probleemgevallen die de wereld eerder tot last zijn dan dat ze iets toevoegen. Lean on Pete stelt de vraag wie de verantwoordelijkheid neemt voor verschoppelingen, wie zorgt voor diegenen die door omstandigheden niet meer mee kunnen komen.

online kaarten kopen voor deze film