Jeune Femme ****

Dinsdag 11 december 2018, 20.00 uur

Léonor Serraille, Fr 2017, 97 min., comming-of-age drama ****

Wanneer de relatie van Paula onverwachts verbroken wordt, komt ze van de ene op de andere dag op straat te staan, zonder spullen en zonder geld, alleen in Parijs. Ze is begin dertig, heeft twaalf jaar lang geen baan gehad en nooit voor zichzelf hoeven zorgen. Ze moet een nieuwe start maken. Het enige wat ze heeft is de kat van haar ex.

Jeune Femme is een coming-of-ageverhaal waarin het leven van de 31-jarige Paula dreigt te ontsporen, nadat haar oudere minnaar het na tien jaar uitmaakt. Het is de debuutfilm van Léonor Serraille (1986), waarin ze laat zien dat het voor de verwende en drammerige Paula niet eenvoudig is om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat deze jonge vrouw geen gemakkelijk personage is om je mee te identificeren, werkt wonderwel in deze fijn schurende film. Want hoewel haar kinderlijke en egocentrische gedrag aanvankelijk irriteert, leef je uiteindelijk toch met haar mee.

Serraille van huis uit literatuurwetenschapper, schreef het scenario voor Jeune Femme tijdens haar vervolgstudie aan de Franse filmacademie. Met de film, die ze draaide met een nagenoeg geheel uit vrouwen bestaande crew, maakt ze ook haar debuut als regisseur. Het leverde haar vorig jaar de Caméra d’Or op, de prijs voor de beste debuutfilm, tijdens het Filmfestival van Cannes.

Jeune Femme is geen film die draait om plot. Het is een karakterstudie van een jonge vrouw die zichzelf opnieuw moet zien uit te vinden, nadat ze zichzelf al die tijd in dienst heeft gesteld van haar geliefde; de gelauwerde, oudere kunstenaar van wie ze partner, model, maar ook het onderwerp van de foto’s was. Jarenlang was Paula enkel ‘vriendin van’ of ‘muze van’.

Weinig feministisch voor een film gemaakt door vrouwen zo lijkt het – maar Jeune Femme draait niet om die man: het draait om Paula. Zij moet zich zien te redden zonder partner, familie, zonder vrienden, collega’s of buren. Het drama draait om wat er in het leven van Paula gebeurt nadat alle conventies en zekerheden wegvallen. Uit meer dan een scène, waaronder een geniale sollicitatieprocedure, blijkt hoezeer deze vrouw in andere, gespeelde rollen moet vluchten om dingen voor elkaar te krijgen.

Het beeld in Jeune Femme is dynamisch en roerig zoals diens protagonist. De fotografie weerspiegelt de gemoedstoestand van het hoofdpersonage: out of focus wanneer Paula beneveld is, handheld en dicht op de huid tijdens momenten van kwetsbaarheid. Actrice Laetitia Dosch richt zich rechtstreeks tot de lens tijdens een onbeheerste bui van razernij – maar ook als ze, bedrieglijk afgemeten, tijdens eerdergenoemde sollicitatie de perfecte kandidaat voor de slipjesstand in het winkelcentrum speelt.

Dosch zet een energieke vertolking van Paula neer; rauw en intens.  De hele film zit vol van tegenstrijdige emoties; Jeune Femme is tragisch en komisch, maar niet tegelijkertijd. Hij zit vol met droevige details en veelzeggende beelden.

Direct online kaarten kopen voor deze film.