I, Tonya

Dinsdag 12 februari, 14:30 en 20.00 uur

Craig Gillespie, VS,2017, 119 min., Biografie/Drama****

I, Tonya is een heerlijk, soms schrijnend, maar vaak ook hilarisch biografisch verhaal over klassenverschil, roem en media-aandacht.

Tonya Harding staat aan de top van het kunstschaatsen in de jaren 90. Ze is de eerste vrouw die een drievoudige axel wist te springen. Iets dat vrijwel niemand weet. Veel bekender is wat in de film genoemd wordt ‘het incident’. Harding is geselecteerd voor de Olympische Spelen van 1994. Om haar kansen daar te vergroten laat haar ex-echtgenoot Tonya’s belangrijkste concurrent Nancy Kerrigan met een metalen staaf op haar knie slaan. De film draait niet zozeer om dit incident, maar om wat daaraan vooraf is gegaan. Het is het verhaal van Harding, vanaf het moment dat ze op 4-jarige leeftijd door haar heks van een moeder op het ijs werd gezet. Ze is minstens zo goed als de rest en stukken sterker, maar Tonya past niet tussen de tuttige ijsdansmeisjes.
I, Tonya is echter geen verhaal waarin deze underdog zichzelf weet te bewijzen; deze film onderstreept dat het niet uitmaakt wat je wel of niet kunt, als de media en het publiek hun oordeel al klaar hebben.
Het is tegelijk het trieste verhaal over huiselijk geweld in een milieu bevolkt door idiote figuren aan de onderkant van de Amerikaanse samenleving en met een slachtoffer dat nooit zielig in een hoekje kruipt.
I, Tonya is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media, sensatiezucht en de menselijke behoefte aan rechtlijnige verhalen.

De Australische actrice Margot Robbie, die de film mee-produceerde, is onvergetelijk als de beetje lompe, maar ook baanbrekende en onverzettelijke Harding. Voor haar rol als Tonya kreeg ze een Oscarnominatie, net als de onsentimentele Allison Janney die schittert als Hardings moeder: tegelijkertijd komisch en wreed.

Bestel online kaarten voor deze film.