Girl

Dinsdag 16 april, 20:00 uur

Lukas Dhont, België 2018, 106 min., Drama

Filmmaker Lukas Dhont maakte een door en door fysiek drama over de worsteling van een jonge transgenderballerina met haar lichaam (en ambitie). Een haast onmogelijk volmaakt debuut met een verbluffende Victor Polster in de hoofdrol.

Lara heeft zich altijd een meisje gevoeld. Ongedurig, maar zonder enige vorm van twijfel telt ze af naar haar geslachtsoperatie. Maar Girl gaat over veel meer dan dat. Het is ook een diepgravende karakterstudie van een puber met verdomd veel ambitie. Lara wil professionele ballerina worden en zoals dat gaat bij pubers, wil ze het allemaal tegelijk en zo snel mogelijk.
Girl gaat de grote conflicten uit de weg en kiest voor een reeks mooie en veelzeggende momenten: de warme knuffeling met Lara’s broertje, een openhartig gesprek met haar vader, die zo ontroerend hard zijn best doet, een afspraak bij de psycholoog, waar Lara op fluistertoon haar groeiende ongeduld laat blijken. Telkens vindt Dhont het juiste evenwicht tussen suggereren en vertellen.

Dhont toont zich een filmregisseur, die alle mogelijke middelen aangrijpt om ons in de huid van zijn personage te duwen. Samen met Lara draaien we pirouettes tot we er van duizelen. De film is klein van opzet, maar enorm van impact: de kans dat deze film uw blik op transgenderpersonen voorgoed zal veranderen, is groot. De vier prijzen op het filmfestival van Cannes, waaronder de prestigieuze Caméra d’Or voor het beste debuut, kwamen dan ook niet helemaal uit de lucht vallen.

online kaarten kopen voor deze film