Dorst

Dinsdag 26 maart, 20:00 uur

Saskia Diesing, Nederland 2018, 95 min., Drama/Komedie

‘Ik ga dood.’ Triest, wanneer je dit als filmpersonage eerder aan de toeschouwer bekent, dan aan je eigen dochter. Dat is wat Elisabeth doet, aan het begin van de Esther Gerritsen-verfilming van haar roman Dorst.

Elisabeth kijkt recht in de camera en betrekt ons bij haar lot – kanker, terminaal.
Zo wendt Elisabeth (Simone Kleinsma) zich steeds weer tot het bioscooppubliek, à la Frank Underwood in House of Cards. Dit eenrichtingsverkeer maakt Elisabeth nog eenzamer, nu ze sinds haar scheiding van Wilbert (Stefan de Walle) alleen is gebleven en vrijwel geen contact meer heeft met dochter Coco (Elise van ’t Laar).

Er zit veel scheef tussen Elisabeth en haar dochter; zie alleen al de griezelig cleane openingsbeelden, als de piepjonge Coco urenlang door Elisabeth wordt opgesloten.
De zielenroerselen van Coco worden daarbij hooguit aangestipt, zodat de toeschouwer genoeg ruimte krijgt om te interpreteren. Waarom trekt ze eigenlijk bij Elisabeth in? En wat zoekt zij als 23-jarige bij vijftiger Hans (Leopold Witte), die ze plompverloren versiert in de wasserette?

Coco is sterk, als jonge vrouw die probeert haar leven op orde te krijgen en intussen snakt naar liefde en erkenning, zonder te weten waar en hoe ze die zoeken moet. Zo geeft Van ’t Laar Coco het ene moment venijn mee, en dan weer iets gehavends, teers of vernielzuchtigs.

Dorst is de indrukwekkende en subtiele verfilming, door regisseur Diesing en Gerritsen zelf, van het gelijknamige boek. Simone Kleinsma en Elise van ’t Laar vormen de indrukwekkende spil van dit drama, dat zowel tragisch, zwartkomisch als benauwend durft te zijn.

Bestel hier uw kaarten.