Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot

Dinsdag 23 april, 20.00 uur

Gus Van Sant, VS 2018, 113 min., Drama/Komedie

John Callahan bruist van de levenslust, heeft een talent voor politiek incorrecte humor en een drankprobleem.

Lachen om mensen met een handicap mag niet. Tenzij je er zelf een bent. John Callahan overkomt de nachtmerrie dat hij wakker wordt en plotseling zijn armen en benen niet meer voelt. Na een straalbezopen feestnacht in 1972 stapte hij in de auto van een zo mogelijk nog zattere vriend, die achter het stuur in slaap viel en met 145 kilometer per uur tegen een telefoonpaal crashte. De paal gaf geen krimp, Callahans ruggengraat wel.
Praktisch is het niet, verlamd zijn, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat hij satirische cartoons vol zelfspot gaat tekenen, die nog aanslaan ook, en zelfs een vriendin vinden blijkt niet onmogelijk. Wat John echter wel parten blijft spelen, is de alcohol. In uitgebreide groepssessies probeert de charismatische AA-coach Donnie, een soort rock-‘n-roll versie van Jezus, hem van beide problemen af te helpen.

Filmmaker Gus Van Sant wilde John Callahan’s leven aanvankelijk verfilmen met Robin Williams in de hoofdrol, maar na diens dood nam Joaquin Phoenix het van hem over. De positieve toon, zonder sentimenteel te zijn, met een opvallend lichtvoetige Phoenix als grootste troef, maakt Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot tot heerlijk kijkplezier.

Bestel online kaarten voor deze film.