Den Skyldige

Dinsdag 19 maart, 20.00 uur

Gustav Möller, Denemarken 2018, 85 min., thriller

Agent Asger Holm voelt zich niet op zijn plek, in de alarmcentrale van de Kopenhaagse politie. Hij vindt het knap lastig om een headset te dragen in plaats van een pistool. Maar hij moet wel, nu hij vanwege zijn betrokkenheid bij een geweldincident, is overgeheveld van de straat naar de meldkamer. Er loopt een intern onderzoek tegen hem en tot de uitspraak in zijn zaak mag hij de straat niet op.

Asger hoort verveeld het geweeklaag van dronkaards en hoerenlopers aan, totdat hij vlak voordat zijn avonddienst erop zit een telefoontje binnenkrijgt van een jonge vrouw, Iben, die gekidnapt wordt en vanuit de auto van haar ontvoerder belt. Op de achtergrond klinkt het gerammel van het busje waarin ze vastzit en het ruisen van de snelweg. Wat gebeurt er allemaal? Kunnen we vertrouwen op wat we horen? En dan steeds weer die verstikkende stiltes, als de verbinding wordt verbroken en Asger machteloos achterblijft. Wat kan Asger doen, met slechts een telefoon en computer tot zijn beschikking? Het is vooral de dynamiek tussen wat je ziet en wat je hoort, die Den skyldige zo bloedstollend maakt. Acteur Jakob Cedergren, is als Asger mismoedig en gelaten, maar ook explosief. Zo blijkt Den skyldige niet alleen een buitengewoon effectieve thriller, maar ook nog eens een portret van een man die worstelt met de puinhoop in zijn leven. En dat alles in 85 enerverende minuten, in dat ene, troosteloze decor.

Den Skyldige is het superieure filmdebuut van de pas dertigjarige Zweedse regisseur Gustav Möller. De film is op het laatste Filmfestival Rotterdam (2018) bekroond met de publieksprijs en de prijs van de jongerenjury.

Direct online kaarten kopen voor deze film