Colette

Dinsdag 22 oktober, 20.00 uur

GB, Hongarije, VS, 2018, 111 min., Biografie / Drama

De film Colette vertelt het fascinerende waargebeurde levensverhaal over Sidonie-Gabrielle één van de bekendste vrouwelijke auteurs van Frankrijk die het preutse land op zijn kop zette met haar sexy novelles over Claudine en later Gigi.

Parijs begin twintigste eeuw. De Eiffeltoren is net gebouwd, er is elektrisch licht, we zien kortere rokken en een markiezin in herenkleding: de stad zinderde van verandering. De Franse schrijvers Sidonie-Gabrielle Colette en Henry ‘Willy’ Gauthier-Villars, allebei hun tijd vooruit, trouwden in 1893 en Colette, zoals ze later bekend zou worden, werd door Willy tot schrijven aangezet. Aanvankelijk liet ze zich voor zijn karretje spannen. ‘Vrouwelijke auteurs verkopen niet’, aldus Willy, dus schreef Colette onder zijn naam een aantal autobiografische, enigszins pikante romans, de Claudine-serie. De boeken werden razend populair. Willy gaf haar de kans om te schrijven en zich te emanciperen, maar misbruikte ook haar talent en regelde zijn zaakjes zo dat Colette geen enkel recht op haar eigen werk kon laten gelden. Later zou ze zich van Willy losmaken en op eigen kracht uitgroeien tot een van Frankrijks geliefdste schrijvers. Over dat proces van emancipatie gaat Colette. Ze vond, aangespoord door een progressieve moeder haar literaire stem en via affaires met vrouwen ontplooide ze haar seksuele identiteit.
Nog steeds wordt Colette (1873-1954) als ‘hot’ gezien. Ze was eigengereid, feministe avant la lettre, mimespeelster, journaliste, poezenvriendin, genotvol aanhangster van het buitenleven, levenslustige lekkerbek, eigenzinnig echtgenote, slechte moeder, spraakmakend minnares en zeer mediageniek.

De film Colette toont hoe riskant het is om als vrouw uit de schaduw te treden. Het is een luchtig historisch drama van Wash Westmoreland, de Britse regisseur die zoveel indruk maakte met de bekroonde Alzheimerfilm Still Alice (2014).