Benzinho

Dinsdag 15 januari, 20.00 uur

Gustavo Pizzi, Brazilië, Duitsland, Uruguay, 2018, 98 min., Drama****

In de Braziliaanse stad Petrópolis runt de ongeveer veertigjarige Irene het huishouden, met vier drukke kinderen, een inwonende zus met kind en een lieve lapzwans van een man. Hun woning valt letterlijk uit elkaar en er is chronisch geldgebrek, maar liefde komt niemand tekort.
Alles draait in de Braziliaanse film ‘Benzinho’ om moeder Irene. Zij is de spil van haar familie, jongleert met alle heftige emoties en probeert het hoofd boven water te houden. Ze behoren tot de verarmde lagere middenklasse die sinds de economische crisis worstelt met bureaucratie, werkloosheid en waardeloze huizen die vaak al sinds mensenheugenis in de familie zijn.
Het is in Bezinho (‘Lieveling’, zoals Irene haar man liefkozend noemt) duidelijk allemaal te doen om de verhoudingen binnen het gezin. Ook al is het een huishouden van Jan Steen, de liefde en toewijding straalt ervan af. Het maakt Benzinho tot een liefdevolle ode aan het ouderschap.
Regisseur Pizzi schreef het scenario van deze warmbloedige karakterstudie samen met hoofdrolspeelster Karin Teles. Zij maakt diepe indruk als een vrouw die alle balletjes in de lucht probeert te houden, maar zal moeten inzien dat ze niet over alles en iedereen controle heeft.